Menu

Advocaat Richard over Recht


Wanneer ga je naar een notaris?

Vrijwel iedereen komt in zijn of haar leven weleens langs bij de notaris. Op het notariskantoor worden namelijk belangrijke zaken schriftelijke opgesteld. Bij de notaris kun je namelijk bindende en rechtsgeldige afspraken maken met een of meerdere partijen. Wil je weten wanneer je deze hulp kunt gebruiken? Lees dan gauw verder om meer te weten te komen over wanneer je de hulp van een notariskantoor kunt inschakelen.

Het opstellen van een testament

Het is belangrijk om jouw nalatenschap goed op papier te hebben. Het is iets waar je liever niet over nadenkt, maar wel cruciaal is. Om jouw testament rechtsgeldig te maken, moet deze samen met een notaris worden opgesteld. Verandert er iets in jouw nalatenschap? Dan kun je dit ook weer aanpassen bij het notariskantoor.

Verkopen, kopen en nieuwbouw wonen

Het notariaat komt ook van pas bij verhuizingen. Wanneer je namelijk een woning koopt of verkoopt, moet dit juridisch worden overgedragen. De koopakte wordt dan ook altijd ondertekent bij het notariskantoor. Wanneer je gaat wonen in een nieuwbouwwoning, moet er ook een koopakte worden ondertekent. Het is dan net iets anders dan het overdragen bij een verkoop, maar de koopakte moet alsnog bij het notariskantoor worden ondertekent. Pas wanneer je de koopakte hebt ondertekent, is het huis echt van jou.

Samenlevingscontract

Samenwonen zonder trouwen? Dat kan, maar het hoeft niet risicovol te zijn. Stel vooraf een samenlevingscontract op met voorwaarden en wat er zal gebeuren met de gezamenlijke goederen bij een eventuele breuk tussen beide partijen. Dit kan net wat meer zekerheid geven en een hoop gedoe voorkomen. Verandert het vermogen? Dan kun je ook altijd dit contract aanpassen.

Veranderingen in het bedrijf

Ook moet je even langs bij het notariskantoor, wanneer er belangrijke veranderingen plaatsvinden in jouw bedrijf. Verandert er iets omtrent de vorm van het bedrijf of aandeelhouders? Wanneer je van bedrijfsvorm verandert of wanneer er een nieuwe bestuurspartner bijkomt, moeten heel wat zaken juridisch worden aangepast. Dit kan gewoon bij het notariskantoor.

Vragen en advies

Weet jij niet zeker of het notarisambt jou kan helpen of niet? Je kunt bij twijfel altijd contact opnemen met een notariaat. Zij kunnen je altijd voorzien van meer informatie en advies op maat. Vraag bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek aan, wanneer je meer wilt weten over de opties voor jouw testament.

Het werk en de bevoegdheden van het notariaat is bijzonder divers. De kans is dus groot dat jij ooit het notariskantoor zult binnenstappen. Of dit nu is voor het ondertekenen van een koopakte van een nieuwe woning, of het opstellen van een testament. Wil je graag meer informatie ontvangen? Bezoek dan de website van Westerhuis Notarissen.

Over ons

Advocaat Richard over Recht

Hallo allemaal, ik ben Richard. Ik ben een rechter die al aan het werk is sinds de jaren '70, en daarvoor was ik een tijdje advocaat. Mijn hele leven heb ik besteed met mijn neus in de boeken: voor mijn plezier én voor studie (hoewel deze elkaar vaak overlappen). Ik ken vrijwel alle wetten die ons land op dit moment aanhoudt, en natuurlijk ook de wetten die vroeger golden, maar nu niet meer. Over deze wetten wil ik het in mijn blog hebben. Waarom zijn deze wetten afgeschaft? Zouden ze in deze tijd echt niet meer passen? Wie beslist welke wetten niet meer nodig zijn? Veel plezier met lezen.